Dalmatinskog sunca dovoljno i za turizam i za elektrane

Bez autora
Oct 25 2011

Na inicijativu grupe mještana Gdinja s otoka Hvara pokrenut je postupak planiranja i pripreme idejne dokumentacije, te ishođenja dozvola za gradnju i rad solarne elektrane na lokaciji Vrh, potencijalne snage 2 MW. U toj elektrani mogli bi se zaposliti i mještani. Buduća solarna elektrana Gdinj omogućava otvaranje desetak radnih mjesta u izravnom radu elektrane te dodatno u menadžmentu. Obrazovani kadar postoji među drugom i trećom generacijom iseljenih mještana i lokalnog stanovništva otoka Hvara. Smatra se da je predložena lokacija izuzetno perspektivna, s velikim energetskim potencijalom te predlažemo da se lokacija maksimalno iskoristi u smislu instaliranog kapaciteta, bez obzira na trenutačna zakonska ograničenja. Zbog toga se zalažu za izmjenu i dopunu zakonskih i podzakonskih akata koji ograničavaju instaliranu snagu solarnih elektrana u Hrvatskoj.

Dalmatinskog sunca dovoljno i za turizam i za elektraneMogu li dalmatinski otoci ponuditi više od mora, sunca i plaža? Kako gospodarski oplemeniti dijelove otoka koji i nisu tako atraktivni za razvoj turističkih djelatnosti, ali ni poljoprivrede?

Na inicijativu grupe mještana Gdinja s otoka Hvara pokrenut je postupak planiranja i pripreme idejne dokumentacije, te ishođenja dozvola za gradnju i rad solarne elektrane na lokaciji Vrh, potencijalne snage 2 MW. U toj elektrani mogli bi se zaposliti i mještani.

»Buduća solarna elektrana Gdinj omogućava otvaranje desetak radnih mjesta u izravnom radu elektrane te dodatno u menadžmentu. Obrazovani kadar postoji među drugom i trećom generacijom iseljenih mještana i lokalnog stanovništva otoka Hvara. Smatramo da je predložena lokacija izuzetno perspektivna, s velikim energetskim potencijalom te predlažemo da se lokacija maksimalno iskoristi u smislu instaliranog kapaciteta, bez obzira na trenutačna zakonska ograničenja. Zbog toga se zalažemo za izmjenu i dopunu zakonskih i podzakonskih akata koji ograničavaju instaliranu snagu solarnih elektrana u Hrvatskoj«, kaže Alem Ćurin, autor projekta, koji je solarnu elektranu Vrh u Gdinju predstavio na 7. energetskom summitu na netom završenom 16. sajmu SASO u Splitu.

Upozorio je na energetsku krizu i visoku cijenu energije iz obnovljivih izvora, ali, kako je istaknuo, idealna lokacija i velik potencijal, mogućnost povezivanja u elektroenergetski sustav Hrvatske, vršna proizvodnja sinkronizirana s vršnom potrošnjom u turističkoj sezoni, kritična masa suvlasnika zemljišta koji su motivirani biti uključeni u vlasničku strukturu buduće elektrane, inicijalna grupa osnivača i budućeg menadžmenta iz redova lokalnog stanovništva prilika su koja se nekoj sredini, uz to iseljenoj i siromašnoj, rijetko pruža. Poglavito kad se otvaraju veoma povoljne mogućnosti financiranja projekta iz raznih izvora. Ćurin očekuje da će projekt prepoznati poslovne banke, fondovi, kao i strateški partneri zainteresirani za poticanje gradnje obnovljivih energetskih izvora. Dugoročne perspektive razvoja obnovljivih izvora u Hrvatskoj, pogotovo u Dalmaciji s obzirom na raspoložive prirodne resurse, prvenstveno sunce, vjetar i hidropotencijal, više su nego optimistične.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik